Üdvözlet

Szép napot! Köszönöm, hogy vetted a fáradságot és „rákattantál” erre az oldalra. Ami természetesen a Formula 1-ről szól, itt-ott magánvéleménnyel fűszerezve, de időt szentelve a „cirkusz történetére”, és az aktuális eseményekre is. Köszönettel tartozom Dave-nek, aki bátorított arra, hogy ezt a blogot elkövessem. Remélem tetszeni fog, és máskor is ellátogatsz ide, jó olvasást. Üdv: SilverMike (Vég Miklós)

Videók

ABU DHABI ALONSÓVAL: KAMUI KOBAYASHI: BRAZIL NAGYDÍJ 2009:

MINER

Beszélő

  • Retroka Sensei: "Hogyan emlékszünk vissza 10 év múlva a 2009 évre?" Én 11 évvel később megmondom, nem a legizgalmasabb, de el lehet nézni. :D Lehetett volna jobb is, mert megvolt rá a potenciál, de igazán kiemelkedőt csak pár futamnak sikerült. Kár hogy nem folytatódott a blog, pedig tetszik :) Régen mennyivel értelmesebbek voltak a szurkolók, nem kis majomságokba kötöttek bele. :D (2020.11.07. 16:10) "Tükör" - Adu Dhabi Nagydíj összefoglaló
  • Sceurpien: Remélem nem baj hogy ide írok. Az én honlapomnak van egy bannercsere jellegű ajánlata. Érdekel esetleg? F1-es jellegű játék. Maga a honlap: www.pegamesatnet.hu/Rage/ Az ajánlatról: www.pegamesatnet.hu/Rage/forspons.php Kicsit másabb, mint a szokásosok, de pont azért, mert így a játékosoknak érdekük, hogy megnézzék a "Szponzorokat". Ha érdekel, a honlapon megtalálod az e-mail címem, és írj. Köszi! (2010.03.23. 11:28) Személyes - A blog jövőjéről
  • zsuszti: Hát igen tény, hogy jellemző, hogy a nők rosszabbul vezetnek, mint a férfiak,de ettől még a versenyzők között lehet, hogy van olyan aki tud legalább olyan szinten csak éppen legyintenek rá a berögződöttség miatt,mert nő. Én pl:lovagolok és nem nagyképűsködésből csak hasonlatnak,de lány létemre sokszor felültem olyan vad lovakra amire rajtam kívűl csak egy 2 méteres pasi mert felülni és a fiúk akikkel egy csapatban voltam nem vagy max 2 percig mertek rajta ülni és inkább átadták nekem a lovat. Szóval ugyanígy nem mindig biztos, hogy csak a fiúk lehetnek a jobbak a vezetésben csak mert az általában úgy van. Én remélem, hogy egyszer lesz benn a jövőben egy női versenyző az F1-ben, aki tényleg tud is valamit mutatni és nem fogják rá, hogy na ezt csak az alakjáért alkalmazzák, hogy népszerűsítse az F1-et. (2010.03.20. 13:55) A világ leggyorsabb női – hölgyek az F1-ben és "azon túl"
  • SilverMike: @safranynorbert: Köszönöm szépen, holnap felteszem, a linket, ahol a blog "folytatódik" :) (2009.12.19. 08:58) Személyes - A blog jövőjéről
  • : Sok sikert! (2009.12.13. 00:32) Személyes - A blog jövőjéről
  • Utolsó 20

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Licenc

Creative Commons Licenc

RÁDIÓ

Összes

A Formula 1 karácsonyi és újévi futamai

2008.12.23. 14:06 :: SilverMike

Azokban a régi szép időkben az uborkaszezon sem csak a tesztelésről, és a fényűzőbbnél fényűzőbb autóbemutatókról szólt, akkoriban a száguldó cirkusz artistáinak Karácsonykor és nem egyszer Szilveszter napján is pályára kellett gurulniuk. Például a napsütötte Floridában, vagy éppen Dél - Afrikában, ahol a kor versenyzői, csapatvezetői, újságírói és szurkolói szerint a Formula 1 történetének leghangulatosabb versenyeit futották. Az öregfiúknak talán igazuk is van, lévén egyik mai PR rendezvény sem tudná felülmúlni a hatvanas évek „playboyainak" Graham Hillnek, vagy Innes Irelandnak az újévi mulatságait, melyek csak akkor jöttek létre, amikor a két versenyző nem egy afrikai börtönben csücsült!
A szigorúbb olvasók kedvéért még most az eszmefuttatás elején le kell szögezzük, hogy karácsonyi futamot a szó szoros értelmében egyetlen egyszer sem tartottak a világbajnokság hatvanéves története során. Ebben az esetben csak a december végi megmérettetéseket tudjuk feleleveníteni, például az 1959. december 12-én megrendezésre kerülő Amerikai Nagydíjat, ami történetesen az első Indianapolistól független amerikai derbi volt, amit az 1950-ben épített Sebring International Raceway-en rendeztek. Az azóta legendássá váló futamot óriási küzdelmek után az új - zélandi Bruce McLaren nyerte, aki nem sokkal a leintés előtt előzte meg „Black" Jack Barabham-et, majd tartani tudta a felgyorsuló Maurice Trintignant-t. A futamot hat tizedmásodperces előnnyel nyerő Bruce a dobogón még egy csókot is kapott a versenyt végig izguló Miss Sebringtől. Most mondja valaki, hogy nem volt boldog karácsonya! Hasonló hangulatban teltek a versenyek a világ másik végén található Dél - Afrikában is, ahol a kor nagyjai általában papírból hajtogatott mikulássapkákkal és kisebb - nagyobb ajándékokkal lepték meg egymást. Természetesen ez a móka is csak addig tartott, amíg az ideiglenes Télapók leggyorsabb köreit meg nem döntötte valamelyik vetélytárs, ha így történt hát autóba pattantak és versenyeztek egy jót, első alkalommal East Londonban 1962. december 29-én. Azt a versenyt Graham Hill nyerte egy BRM volánjánál, aki ezzel a diadallal pályafutása során először elhódította a világbajnoki címet. Az ünneplésre azonban nem maradt sok ideje, ugyanis a BRP versenyzőjének Innes Irelandnek és egy szerelőjének a társaságában hamarosan egy kenyai börtönben találta magát. (Erről a történetről Graham még az életrajzi könyvében is megemlékezett.) Mielőtt valaki valami rosszra gondolna, tisztáznunk kell, hogy a két remek pilóta, és a szerelő nem azért került rács mögé, mert valami csúnya bűntényt követtek el, hanem azért mert nem volt sárgaláz elleni védőoltásuk, amit Afrikában igen komolyan vesznek. Az incidens után a fogdában várták meg a magánrepülőjüket, és a tervekkel ellentétben az 1963-as esztendőt is (pár üveg brandy társaságában). Ebben az évben (1963) ismét december végén (egészen pontosan 28-án) került megrendezésre a Dél - Afrikai Nagydíj, ami már sokkal nyugalmasabban telt, Jim Clark szerezte meg szezonbéli hetedik futamgyőzelmét (összesen tíz versenyt rendeztek) melynek már világbajnokként örülhetett.
Üde színfoltjai voltak a bajnokságnak az újév első napján tartott versenyek is, melyeknek külön pikantériájuk volt, hogy az időmérőt és a futamot más - más naptári esztendőben futották. Így volt ez 1965-ben Kyalamiban (szintén Dél - Afrika) is, ahol ismét a „repülő skót" diadalmaskodott, mind az óévben tartott időmérőn mind az újesztendőben lebonyolításra kerülő derbin. A következő szezonban a Dél - Afrikai Nagydíj nem számított bele a világbajnokságba, amit legjobban az amerikai Mike Spence bánhatott, aki ekkor szerezte meg pályafutása egyetlen (de a bajnokságon kívüli verseny okán nem hivatalos) győzelmét. 1967-ben (január másodikán) a tragikus sorsú Pedro Rodriguez nyerte a kyalami-i versenyfutást, győzelmét azonban nagyban a szerencse istenasszonyának köszönhette, mivel a versenyben végig vezető John Love autójából az utolsó körök egyikében fogyott ki az üzemanyag, a mexikói versenyző legnagyobb örömére. Az utolsó „újévi verseny" (1968.január 1-én) az elsőhöz hasonlóan Jim Clark győzelmét hozta, a skót fenomén ekkor diadalmaskodott huszonötödször, ezzel megdöntve Juan Manuel Fangio rekordját, majd április hetedikén életét veszítette egy németországi Forma 2-es viadalon. A hatvanas évek alkonyán a kyalami-i futam időpontját kitolták január végére, ezzel lezárult a világbajnokságok azon korszaka, amikor a pilóták a Karácsonyt és a Szilvesztert is a versenypályán ünnepelték.


Én pedig ezzel a cikkel szeretnék:

NAGYON BOLDOG KARÁCSONYT, ÉS SIKERES ÚJÉVET KÍVÁNNI MINDEN OLVASÓNAK!!!

10 komment

Címkék: érdekesség forma1történelem

A bejegyzés trackback címe:

https://silvermike.blog.hu/api/trackback/id/tr34838429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laudaf1 2008.12.23. 14:23:14

Köszi a cikket nagyon jó lett.

Dave985 · http://siparadicsom.reblog.hu/ 2008.12.23. 15:25:20

Átmentem erre a szavazásra, erre egy másikra böktem rá véletlenül.:S De aztán egyet rád is nyomtam.:P! Vezetsz egyébként. (Csak azért mondom, mert gondolom magadra nem szavaztál.;))

Ajánlom a blogomat:

www.nemzetisport.hu/cikk.php?cikk=214178

Ez nem vicc, elküldtem az NSO-ba az alpesi síről szóló irományomat (a blogos variációt átdolgoztam, lerödivítettem), s berakták. Kritikus vagyok magammal, de azért ez nem lett annyira rossz.:)

De a cikkedhez is hozzászólok természetesen!
Ha már kedvenc csapatom névadóját is felemlegetted.:) Azóta emlegette ezt a futamot, amit most kiemeltél. Nevezetes verseny volt.
Írod, hogy Graham Hillt lecsukták egy bulija után. Nem mintha kételkednék, nagy fenegyerek volt a korában Hill Sr. (ahogyan szinte mindenki, elvégre nem volt egyik sem normális jó értelemben véve, hiszen minden kanyarban életükkel játszottak), de pontosan miért is kapta a lakatot?
... Ja,aztán leírtad, sebaj, nem törlöm ki.:)

Fontos megjegyeznem némi háttérinformáció gyanánt, hogy a védőoltásokat term. nem a helyiek kötelezték, hanem az ottani gyarmattartók. Jelen esetben Kenyában a britek (1. vh. előtt 1885-től a németek tartották gyarmati függésben a területet).
Kenyában pláne nem szórakoztak, pár évvel korábban véres felkelés is kitört.
S ha már 1963 (december), meg Kenya, meg úgy egészében véve Afrika. Ez az év volt "Afrika éve", több tucat ország szabadult fel (legalábbis politikai szinten, gazdaságilag mind a mai napig nem) a külföldi elnyomás alól.
Egy kicsit off, de azért megjegyeztem.

Maga az írás a szokott igényességgel íródott, ékes magyar nyelven, ismét érdekes témát boncolgatva. (Ilyenhez hasonlót csak kelta blogján lehet olvasni.)
Mindazonáltal van néhány elgépelés, azokat érdemes kijavítani. (pl. '1959. December 12.-én' és lentebb még 1x, pont nélkül, hónap kis kezdőbetűvel; "Barabhamt"; mp-Cel; "Kyalami" kis betű; "Jin Clarark"; "Január másodikán" kis betű)
Ezt csak azért, hogy néha kritika is legyen már, meg aztán Te is álljál úgy a dolgokhoz, hogy a 'kiváló' minősítés xart sem ér, cél a 'tökéletes'.:D

Off!
Látom a linkek között a lostspoilers-t. Megjött a legújabb promo. Már kivárni sem tudom a rajtot!

SilverMike · http://silvermike.blog.hu/ 2008.12.23. 15:47:37

laudaf1: nincs mit én köszönöm a dicséretet :-)

Dave: Semmi baj! Köszi, hogy szavaztál. Én tényleg nem szavaztam amgamra, csak láttam, hogy van ilyen szavazás:). Örülök, hogy vezetem!
GRATULÁLOK! az NSO-ra kikerülni szép dolog! :)Jó lett az a cikk nagyon!
Valóban nagy fenegyerekek voltak. Innes és Hill bulija azért nem lehett annyira rossz, persze nem a rács mögötti :).
Köszi az infókat, ezeket nem is tudtam. Jó hogy elmodtad! :)
A dicséretet is köszi. A hibákat kijavítottam, és köszön hogy szóltál. Elég furcsán nézett ki egyik másik szó :)

Off: Most néztem meg azt a promót:) Eléggé jóóó :) Nemsokára indul már :)

Dave985 · http://siparadicsom.reblog.hu/ 2008.12.24. 15:10:47

Isten Áldja meg Karácsonyodat (családoddal együtt töltve)!

SilverMike · http://silvermike.blog.hu/ 2008.12.24. 22:17:43

Köszönöm Dave!
Neked és a családodnak is Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánok! :-)

SilverMike · http://silvermike.blog.hu/ 2008.12.31. 16:16:54

SIKEREKBEN GAZDAG BOLDOG ÚJ ESZTENDŐT KÍVÁNOK MINDEN KEDVES
OLVASÓNAK!!!!!!

SilverMike · http://silvermike.blog.hu/ 2009.01.02. 22:53:31

Sziasztok!

Remélem mindenkinek jól teltek az ünnepek! :)
Az újév első cikkje majd holnap estefelé érekezik! :)

Dave985 · http://siparadicsom.reblog.hu/ 2009.01.03. 16:37:05

Ideje lesz.:P
Gondolom Schumiról fog szólni.

SilverMike · http://silvermike.blog.hu/ 2009.01.03. 18:21:58

Dave:

Arról is :) Ilyen vegyes lesz.
Alonso - Ferrari, Schumi és még egy két apróbb "hírmorzsa".
süti beállítások módosítása